Brambory zapečené s květákem a sýrem
Pro 4 porce: 750 g brambor, sůl, 30 g tuku, 1 větší květák, na omáču 50 g másla nebo margarínu, 50 g hladké mouky, 1 šálek mléka, 1/2 lžičky horčice, pepř, 150 g strouhaného sýra, petrželka
Oloupané brambory nakrájíme na plátky, prosolíme, dáma na tuk opéci a trochu je podlijeme, aby se do měkka udusily. Ohnivzdornou misku vymažeme tukem, plníme střídavě plátky brambor a růžičkami vařeného květáku a zalijeme hustou omáčkou. Přípravíme ji ze světlé jíšky z tuku a mouky, kterou ředíme mlékem a je-li třeba, i trochou vývaru z dětáku. Omáčku ochutíme solí, pepřem, horčicí a dvěma třetinami strouhaného sýra. Navrch nasypeme zbytek sýra a pokrm zapečeme v troubě.